Tag değerleri nasıl skala edilir?

Plc veya Otomasyon cihazından okunan değerin kalibrasyonu (Skala edilmesi). Versiyon 5.0.0 ile eklenen scale fonksiyonu ile tag kalibrasyonu yapılabilir. Plc kullandığımızda kalibrasyon işlemini plc içerisinde yapıyoruz. Enerji analizörü gibi otomasyon cihazları kullandığımızda ise bu kalibrasyon işlemini scada içerisinde yapmamız gerekir. Enerji analizörleri virgüllü sayı formatını desteklemediği için Voltaj, akım gibi değerleri 10 ile çarparak bize verir. Örneğin 220,5 volt’u 2205 olarak gönderir. Okunan değer doğru şekilde gösterimi için 10’a bölmek gereklidir.

Eski versiyonlarda bu bölme işlemi script içerisinde yapılabiliyordu. Yeni versiyon da ise scale fonksiyonu ile yapılıyor. Tag modbus veya diğer protokollerin sayfasında oluşturulduktan sonra ana tag tablosuna otomatik olarak aktarılır. Ana tag tablosunda kalibre etmek istediğimiz Tag’ı bulup sağ klik yaptığımızda aşağıdaki menü açılır.

Skala

Skala

Set fonksiyonuna tıkladığımızda ise Tag kalibrasyonu için kullanacağımız aşağıdaki scale formu açılacaktır.

Scale

Scale

Bu form üzerinde sol bölümde yer alan bilgiler ana tag(Enerji analizöründen okunan değer) ve bu tag ile alakalı bilgiler bulunur. Sağ tarafta ise kalibrasyon neticesi için kullanılacak tag’ın bilgileri bulunur. Formun en üstünde kalibrasyon formülünü göre bilirsiniz.

Input Tag Tanımlamaları:

Input Tag: Hangi tag’ın üstüne tıklayarak bu pencereyi açtığımızı bu parametrede görebiliriz.

Minimum: Bu tag’ın alabileceği en küçük değerdir. Tag tipine bağlı olarak olabilecek en küçük değer otomatik olarak buraya yazılır.

Maximum: Bu tag’ın alabileceği en büyük değerdir. Tag tipine bağlı olarak olabilecek en büyük değer otomatik olarak buraya yazılır.

Scaled Target Tag List: Bu buton ile Input Tag’ın kalibre edilmiş halini barındıran tüm tagların listesini oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz listede Tagları seçebilirsiniz. Ana tag’ın bir çok kalibre edilmiş hali olabilir. Kalibrasyon değerleri her birinin farklı olabilir. Kalibrasyon değerlerini değiştirmek istediğimizde tüm taglar için tek tek yapmalıyız.

Not: Minimum ve maksimum parametreleri otomatik gelen değerler haricinde siz’de belirleyebilirsiniz. Örneğimizde Voltaj değerini kullanmıştık. Buna göre Min:0 , Max: 4000 şeklinde olabilir.

 

Output Tag Tanımlamaları:

Select Internal Tag: Bu parametre ile tag listemizde bulunan floatpoint(virgüllü) sayı tipinde bulunan tag’lardan birini seçip kalibrasyon neticesini buna yazdırabiliriz.

New Internal Tag Name: Mevcut tag’lardan birini kullanmak istemiyorsak, kalibrasyon değerinin aktarılacağı yeni bir tag oluşturmalıyız. Bu bölüme yeni oluşturacağımız tag’ın adını yazmalıyız.

Minimum: Kalibrasyon neticesinde görmek istediğimiz en küçük sayıyı yazmalıyız.

Maximum: Kalibrasyon neticesinde görmek istediğimiz en büyük sayıyı yazmalıyız.

Current Value: Kalibrasyon neticesini bu bölümde görebiliriz. Skala parametrelerini değiştirip sonuç üzerindeki etkisini test edebiliriz.

Not: Örneğimizde voltaj için giriş değerlerini 0-4000 olarak ayarlamıştık. Çıkış minimum ve maksimum değerlerini ise 0-400 olarak ayarlamalıyız.

 

  • Daha önce bir tag’ın kalibre edilmiş hali olarak tanımlı tag’ın kalibrasyon parametrelerini değiştirmek için tag üzerinde sağ klik yapıp Scale,Set fonksiyonunu çalıştırabilirsiniz.
  • Aynı tag’ın bir çok farklı kalibre edilmiş halini oluşturabilirsiniz. Örneğin bir sayfada kg olarak başka bir sayfada ton olarak görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kalibre edilmiş tag’ın değeri scada tarafından değiştirildiğinde, Ana tag’ın değeri kalibrasyon parametrelerine uygun olarak değiştirilecektir. Bu tag’a bağlı diğer kalibrasyon tag’larıda aynı şekilde değişecektir. Ana tag plc tag’ı ise yeni değer plc’ye yazılacaktır.
  • Scale fonksiyonu runtime çalışırken aktif edilir. Runtime çalıştırılmadığında ana tag’ın değeri değişse dahi kalibre tag’larının değeri değişmez.
  • Kalibrasyon sonucunda virgül’den sonra çok fazla sayı olabilir. Scada ekranlarında numericupdown kullanarak virgül’den sonra gösterilecek sayı sayısını kısıtlayabilirsiniz. Veya kalibrasyon parametrelerini optimize ederek virgül’den sonra fazla sayı oluşmasını engelleyebilirsiniz. Örneğin input min./max. değerleri 0-4000 olup çıkış min./max. 0-400 seçersek virgülden sonra bir rakam görürüz. Eğer input min./max. değerleri 0-65535 olup çıkış min./max. 0-6554 seçersek virgül’den sonra 5-6 rakam görürüz. Oysa her iki işlemde ana tag’ı 10’a bölecektir. Fakat tam olarak 10’a bölmek için çıkış 0-6553,5 olmalıydı. Min./max. değerlerini doğru şekilde ayarlayarak virgülden sonraki sayıları kontrol altına alabiliriz. Yinede bu her zaman mümkün olmayabilir. NumericUpdown kullanmamız gerekebilir.