Versiyon 5.0 ile birlikte bir çok yeni özellik kazanan WinTr scada’nın yeni özellikleri aşağıda listelenmiştir.

1. Scada’nın tüm fonksiyonları yenilendi, test edildi ve performansı artırıldı. Scada’nın bir çok özelliği limitsiz olarak güncellendi.

2. Shutdown komutu eklendi. Bu komut ile operatörler development sayfası gözükmeden scadayı tamamen kapatabilir.

3. Büyük ekranlar için oluşturulan projeler, küçük ekranlı bilgisayarlarda çalışması sağlandı.

4. Aynı anda bir çok sayfa üzerinde çalışılmasını mümkün kılan çoklu Screen Designer eklendi.

Çoklu Ekran Dizaynır

5. Screen Designer performansı artırıldı. Kopyala yapıştır olayları iyileştirildi. Nesne taşıma işlemleri hızlandırıldı.

6. Runtime çalışırken development’a devam edilebilmesi için farklı zamanda çalışan ikinci bir runtime fonksiyonu eklendi.

7. Chart ve Gauge’lerin tüm fonksiyonlarına erişim için Properties penceresi eklendi.

Özellik Penceresi

8. Runtime zamanında seri ekleme ve çıkartma özelliği eklendi.

Grafik Seri

9. Grafik seri çizgileri üzerine mouse getirildiğinde serinin değeri gösterme fonksiyonu eklendi.

10. Operatör olay listesi eklendi. Runtime’de operatörlerin tüm işlemleri bu fonksiyon ile kaydediliyor. Sonrasında rapor modülü veya Eventview nesnesi ile kayıtlar getirilebilir.Eventview nesnesi lokal veya remote olarak iki farklı çalışma şekline sahiptir. Remote olduğunda başka bir scada projesinin olaylarını gösterecektir. Sayfa objelerinde Tooltip’e yazılan açıklamalar ile kayıtları daha anlaşılabilir yapabilirsiniz.

Olay Günlüğü

11. Görünmez buton fonksiyonu eklendi. Drawing’lerin içersinde Invisible buton olarak bu nesneleri kullanarak görünmeyen butonlar oluşturabilirsiniz.

12. ActiveX ve .Net component fonksiyonu eklendi. Bu fonksiyon ile üçüncü parti yazılımları scada içersinde kullanabilirsiniz. Son derece önemli bir fonksiyon’dur. Scada nesneleri yeterli gelmediğinde kendi nesnenizi oluşturup scada içersinde kullanabilirsiniz. Nesnelerin tüm Event, Property ve Metod’larını taglara bağlayıp bunlara bağlı olarak çalışacak scriptler yazabilirsiniz. Müşterilerimiz adına nesne geliştirme yapıyoruz. Özel nesneleriniz için teklif alınız. Yakında scada nesne satışı yapılan yeni bir site kuracağız.

ActiveX, Ocx, .Net Component

13. Reçete ve Alarm nesnelerinin kolon isimleri değiştirilebilir hale getirildi.

14. Alarm’lar database’e eklendi. Tüm alarm olayları database’e kaydediliyor. Dilerseniz rapor modülü ile alarm verilerine erişebilirsiniz. Alarmview’e database’de arama ve getirme fonksiyonları eklendi.

Alarm Rapor

15. Alarmlar tag değerlerinin sabit sayılar ile karşılaştırılmasının yanı sıra başka bir tagın değerine göre oluşturulmasına izin verildi.

16. Ses kayıt fonksiyonu eklendi. Kaydedilen sesler veya ses dosyaları fonksiyon olarak çağrılabiliyor. Alarmlar oluştuğunda veya gittiğinde bu ses dosyaları sesli ikaz olarak operatörlere dinletiliyor.

17. Alarm yazıcı fonksiyonu eklendi. Bu fonksiyon ile alarm oluştuğunda ve gittiğinde seçime bağlı olarak satır satır veya belirli satırda bir yazdırılabilir.

18. Alarm Acknowledge fonksiyonu tarih saat verisi ile çalışır hale getirildi. Böylece alarm’ın görüldüğü saat kaydediliyor.

19. Runtime performansı artırıldı. Sayfa geçişleri hızlandırıldı ve cpu kullanımı azaltıldı.

20. Rapor modülü geliştirildi. Asenkron çalışarak büyük raporlarda scada’nın çalışmasını yavaşlatmıyor.

21. Açık olmayan sayfadan rapor oluşturulması mümkün kılındı.

22. Bilgisayarda excel yüklü olmasa bile tüm fonksiyonlar için excel dosyası oluşturulması sağlandı.

23. Tag listesinde çoklu seçim fonksiyonu eklendi.

24. Tag listesini excel’e aktarma ve excel’den geri getirme fonksiyonu eklendi. Bu fonksiyon ile büyük scada projelerinde daha hızlı tag oluşturabilir. Scada’da oluşturduğunuz taglar için açıklama yazabileceğiniz dosyalar oluşturabilirsiniz.

25. Tag kalibrasyon fonksiyonu eklendi. Bu fonksiyon ile ana Tag’ın skala edilmiş bir çok kopyasını oluşturabilirsiniz. Her birinin skala değeri farklı olabilir. Skala edilmiş halinde değer değiştirildiğinde ana Tag’ın değeri de değişir.

Skala

26. Opc client modülü yeniden yazıldı. Şimdi tüm opc server versiyonları ile bağlantı kurabilirsiniz.

27. Database Timeout süresi seçilebilir hale getirildi.

28. Database default Server adı, kullanıcı ismi ve şifresi değiştirilebilir oldu.

29. Database sınırsız tablo kullanım fonksiyonu eklendi. Böylece dilediğiniz Tag’ı dilediğiniz tabloya kaydedebilirsiniz.

Database

30. Server Client performansı artırıldı. Öyle ki normal bir bilgisayar 10 client’a her saniye 10000 Tag değerini gönderebilir hale geldi. Server’a bağlanabilecek client sayısı limitsizdir. Bir client ise 1000 farklı server’a bağlanabilir.

31. Servera bağlanacak clientler için izin verilen ip adres listesi eklendi. Bu listede bulunmayan ip adresleri servera bağlanamaz. Veya tüm ip adreslerine izin verebilirsiniz.

32. Seçime bağlı olarak çalışan client olay listesi eklendi. Bu fonksiyon ile server üzerinde bir Tag değerini değiştiren client verileri database’e kaydedilir. Böylece değerin hangi client tarafından ne zaman değiştirildiği kayıt altına alındı.

Server

33. Webserver kullanıcı adı ve şifre ile koruma altına alındı. Ayrıca performansı kat kat artırıldı.

34. Webserver ve popup screen’lerin sayısı limitsiz olarak artırıldı. Bilgisayar performansı tek sınırlayıcı faktördür.

Web server

35. İki yeni sms gönderim metodu eklendi. Skype ve Script ile sms gönderebilirsiniz. Script ile gönderimde server üzerinden sms gönderen firmalardan üyelik edinmeniz gereklidir.

36. Scrip Writer geliştirildi. Tag tanımlamak için sağda açılan menüden seçip eklemek yeterli olacaktır.

37. Aynı anda bir çok script üzerinde çalışabilirsiniz. Bunun için yeni bir script writer başlatmanız yeterlidir.

Script Writer

38. Script’ler senkron olarak çalışıyordu. Şimdi asenkron çalışma şeklide eklendi. Asenkron çalışma farklı zamanda çalışacağı için büyük işlemler veya başka program, donanım sebebi ile bekleme yapacak scriptler rahatlıkla yazılabilir.

39. Script içersinde Tag’lara erişebilmek için iki dizi eklendi. TagNameTable, TagValueTable bu diziler Tag’ın adını ve Tag’ın değerini getirir. TagValueTable dizisine yazdığınız değer ise Tag değerine yazılır.

40. Script’ler den birbirlerine nesne taşınabilmesi için 10 adet obje eklendi. WinTrScadaObject_1– WinTrScadaObject_10. Bu nesneler ile scriptleri bir birlerine bağlayabilirsiniz. Örneğin script 1’de açtığınız bir seri port’u script 2’ye götürüp değerlerini okuyup değiştirebilirsiniz. Nesne sayısı 10 adet ile sınırlı olmakla birlikte aslında sınırsızdır. ArrayList fonksiyonu ile her bir nesne içersinde milyonlarca nesne barındırabilirsiniz. Bu ve ActiveX fonksiyonları beraber kullanılarak büyük avantajlar elde edilebilir. Öyle ki script ile oluşturulan obje, form gibi tüm nesneler scada sayfalarına runtime zamanında yerleştirilebilir.

41. Script içersinde plc haberleşme nesnelerinin grup değerlerine erişim sağlandı. Böylece runtime’da plc’ler ile haberleşme devam ederken grup değerleri değiştirilebilir. Örneğin bir çok enerji analizörüne bağlı bir sistemde her analizörden anlık akım,gerilim bilgilerini hızlı diğer bilgileri ise her saat başı okuyabiliriz. Bir analizör seçildiğinde ise o analizörün tüm değerlerini hızlı diğer analizör’lerin değerlerini yavaş okuyabiliriz. Böylece seçili scada sayfasına bağlı olarak Tag erişim hızlarına müdehale etmiş oluruz.

42. Modbus RTU/TCP-IP Master modülünde, ilk değeri okunamayan istasyonun diğer değerlerini okumadan atlanması seçime bağlı olarak sağlandı. Böylece kapalı istasyonlar network hızını azaltmayacaktır.