WinTr Scada SQL Server’ın tüm versiyonlarını destekler. WinTr ilk çalıştırıldığında SQL server WINTR instance name ile kurulu değilse, kurulum için sizden izin ister. Kurulum başlamadan önce SQL Server 2005 veya 2014 versiyonlarından birini seçmenizi ister. Seçimin ardından gerekli dosyaları internetten indirip kurulumu başlatır.

İnternetden indirme esnasında problem oluşursa, internet browser sayfasında indirilecek dosyayı açar. Bu dosyayı genişletmeden olduğu gibi program files içersinde Fultek\Wintr\Bin\ klasörünün içine kopyalamalısınız. WinTr tekrar çalıştırıldığında internetden indirmeden kurulum yapılacaktır.

WinTr Sql Server Express versiyonunu kullanır. Express versiyonu 2005 her database 4 GB ile sınırlıdır. 2014’de ise limit 10 GB’dır. Daha fazla depolama alanına ihtiyacınız olursa SQL server lisansı satın almalısınız.

Projenizin ihtiyaç duyduğu Db alanını yaklaşık olarak hesaplayabiliriz. Eğer projeniz bu hesaplanan değerden daha fazla Db alanı kullanıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Database log dosyasına bakabilirsiniz. Db dosyaları bu adreste bulunur. “C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL12.WINTR\MSSQL\DATA” bu dosyalr kopyalanarak yedek alınmaz.

Database boyutu hesaplama:

Tag sayısı X byte sayısı X 2,2 X Kayıt satır sayısı = Top.Byte

53 Tag X 2 Byte(16 bit lik Taglar için)  X 2,2 (Sabit) X 1951050 = 454.989.860 Byte / 1024 / 1024 = 433 MB.

Projenizin kullandığı db alanını WinTr scada kontrol panelinden görebilirsiniz. Database Listing butonuna basmanız yeterlidir.

DbSize