23.1.2015 ver 5.2.6 ile birlikte Scada sayfalarında bulunan nesnele script ile erişim sağlandı. Bu özellik ile nesnelerin tüm özellikleri değiştirilebilir. Nesnelerin renk, yazı, boyut, konum, görünür yapma ve diğer tüm özelliklerine erişebilirsiniz. Hatta sayfada bulunmayan bir nesneyi ekleyebilirsiniz. Bu özellik bir çok farklı şekilde kullanılabilir. Bir kaç farklı kullanımı için örnekler hazırladım, sayfanın devamında bu örnekleri bulabilirsiniz.

Not: Bu nesneleri kullanırken dikkat etmeniz gereken bir kaç husus vardır.

1. Script editör bu nesnelere erişemez. Zira script yazdığınız anda Runtime çalışmıyor ve nesneler henüz mevcut değil. Bu nedenle script editörde bulunan “Run” butonu çalışmayacaktır. Fakat “Test” butonu ile test edebilirsiniz. Bu test bazı hataları göstermeyebilir. Gerçek test runtime çalışırken yapılabilir. Örneğin: Combobox nesnelerinde bulunan SelectedIndex özelliği TextBox’larda yoktur. Script içersinde bu özelliği TextBox için kullanmışsanız test sonucu hata vermeyecektir. Fakat Runtime çalışırken hata verecektir.

2. Bu nesnelerin kullanıldığı scriptler nesne özelliklerini sadece okuyor ise Asenkron olabilir. Ama nesneye değer yazıyor ise Senkron olmak zorundadır.

3. Scriptleri belli sayfalar için hazırlamalı ve bu script sadece o sayfadan çalıştırılmalıdır. Örneğin aynı anda iki sayfanız açık, ve birinde bulunan buton’a tıklayınca çalışan bir script diğer sayfadaki nesneye erişemez. Control Panelinde belli durumlarda çalıştırılan bazı scriptler var. Zaman bazlı, runtime açıldığında ve diğer durumlarda çalışan scriptler. Bu scriptler Ana scada ekranında çalışırlar. Schedule’de böyledir. Ana scada ekranı runtime ilk açıldığında açılan ekrandır. Bu sayfadan başka sayfalara geçiş yaptığınızda ana sayfa yeni açılan sayfada devam eder. Fakat yeni pencerede aç komutu ile açılan sayfalar Ana sayfa değildir.

4. Runtime ilk açılışında ve sayfa ilk açıldığında çalışacak scriptlerde bu nesneler kullanılmamalıdır. Zira bu zamanlarda henüz sayfa üzerinde hiç bir nesne yoktur.

5. Script ile nesne özelliklerinde yaptığınız değişiklikler sayfa değiştirildiğinde veya tekrar açıldığında kaybolacaktır.