WinTr Scada ile yaylı ve kalıcı (tıklayınca 1 tekrar tıklayınca 0 yapan buton) yapma. Bir çok kullanıcımız bu iki soruyu soruyor. Aslında yardım sayfalarında yazıyor ama konuyu bulmak için yardım sayfalarını okumak gerekiyor.

Yaylı Buton:

  1. Screen Designer’ı açıp bir buton ekliyoruz.
  2. Buton üzerine sağ klik yapıp, mouse down (Mouse’a tıkladığımızda çalışan fonksiyon) fonksiyonunu açıyoruz.
  3. Constant to Tag kısmından Constant kısmına bir yazıp, Tag’ımızı seçip sağdaki listeye ekliyoruz ve fonksiyon penceresini tamam butonu ile kapatıyoruz.
  4. Tekrar buton üzerine sağ klik yapıp, mouse up (Mouse’u bıraktığımızda çalışan fonksiyon) fonksiyonunu açıyoruz.
  5. Constant to Tag kısmından Constant kısmına sıfır yazıp, aynı Tag’ımızı seçip sağdaki listeye ekliyoruz ve fonksiyon penceresini tamam butonu ile kapatıyoruz.

Not: Butona tıkladığımızda Tag bir bıraktığımızda Tag sıfır olur. Bu şekilde bir çalışma tercih edeceksek plc ile iletişim hızımız yüksek olmalı. Eğer plc ile yavaş haberleşiyorsak bu fonksiyonu kullanmak doğru olmayacaktır.

Kalıcı Buton:

  1. Screen Designer’ı açıp Checkbox ekliyoruz.
  2. Checkbox üzerine sağ klik yapıp style’den Button olarak seçiyoruz.
  3. Checkbox üzerine tekrar sağ klik yapıp Value Tag’ını seçiyoruz.

Not: Bu buton her tıkladığınızda value tag’ının değerini ters çevirecektir. Dolayısıyla bir tıklayınca bir tekrar tıklayınca sıfır yapacaktır. Butonun text özelliğine aynı tag’ı seçip, Off text’e kapalı, On text’e açık yazarsak. Son konumu buton üzerinde görebilirsiz. Backcolor ve Forecolor özellikleri ile renkler veya resimler’de kullanılabilir.